Govor dr Zorana Đinđića na mitingu u Kraljevu
Datum: 
13.08.1997
Period: 
Gradonačelnik 1997.

Dobro veče dragi Kraljevčani,

Ko hoće na izbore, neka ide. Zna se gde se održavaju - ne ovde. Ovde se brani dostojanstvo, ovde se ne učestvuje u lopovluku. Ovo je Kraljevo, ovo nije Dedinje. Ko hoće na televiziju Srbije, neka ide. Ovde je slobodno građanstvo jednog slobodnog grada koje sluša svoj razum i koje zna da kaže nešto više od jedne reči sa tri slova.

Dame i gospodo, zna se šta su u jednom politički zrelom narodu izbori. Izbori se održavaju da bi se u narodu nešto promenilo, da bi ljudi dobijali plate, da bi bili kažnjeni oni koji su krivi što sada nema plata, da bi se desile reforme. Zato su izbori u jednoj zemlji organizovani. Ne da se dele ministarstva, ne da lideri imaju mogućnost da hrane svoju sujetu, ne da se dele fotelje u Skupštini i Vladi. Izbori su tu zbog naroda a ne zbog stranaka i njihovih lidera.

Ovoj zemlji su nasušno potrebne ekonomske i socijalne reforme. Mi moramo da damo signal i našem građanstvu i svetu da je Srbija zrela za takve demokratske promene. Postoje oni koji samo u nedemokratskoj Srbiji mogu da očuvaju svoje privilegije i oni koji se zadovoljavaju da budu sluge tih koji zadržavaju privilegije. Hoćete li da budete sluge ceo život? Hoćete li da pogledate u oči svojoj deci i da im kažete koga više volite - njih ili svoga lidera? Da li više volite jedan bračni par ili drugi bračni par - ili svoju decu ili svoju zemlju ili sebe?

Ovi izbori organizovani su kao šamar demokratskoj Srbiji, da bi pokazali da u Srbiji nikada neće biti promena i nikada neće biti demokratije. Neko je taj šamar spreman da prihvati, neko nije. Mi nismo, a vi ako jeste, idite neka vas šamaraju, sedite na kanabetu, budite deo ovoga sistema, svako vam dobro želim, ali pustite ovom većem delu Srbije, koji je osetio slast slobode i dostojanstva, pustite taj narod da se izbori za dostojanstvenu zemlju koja će biti poštovana u svetu, a to je moguće samo ako realizujemo poštene izbore u ovoj zemlji.

Budi hrabar i reci dosta - dosta idolopoklostvu, dosta vernosti ideologijama, dosta slepilu. Srbija je stala na noge i više je niko ne može prisiliti da klekne, niko, kako god se zvao. Ni Mira, ni Sloba, ni ostali. Srbija je uspravno stala. Mi smo za Srbiju, a vi budite sa kim hoćete, ali pustitte Srbiju da slobodno diše. Ne možete ućutkati Srbiju, koliko god se drali, Srbija svojim zvonkim glasom govori. Srbija je zrela za slobodu i demokratiju, i to će doći, hteli vi to ili ne.

Hvala vam, vidimo se u slobodnoj Srbiji.