Govor dr Zorana Đinđića na izbornoj skupštini Demokratske stranke
Datum: 
27.02.2000
Period: 
Promene 1997–2001.

Izborna skupština DS

Želim najpre da vam se zahvalim na poverenju, na strpljenju, na upornosti. Želim da vam se zahvalim sto ste, mnogi od vas jutros u tri sata krenuli od svojih kuća, što ste još uvek ovde. Niste došli nikakvim organizovanim saobraćajem, niste plaćeni, nemate dnevnicu. Danas je nedelja a mogli ste i da budete kod vaših porodica. Danas ste još jedan dan uložili za našu zajedničku zemlju, za dobrobit našeg naroda.

Mislim da je ovo bila jedna škola demokratije za celu Srbiju, možda za ceo Balkan. Ni u normalnim vremenima nije uobičajeno da se u strankama organizuje ovakva unutarstranačka konkurencija, a mi ne živimo u normalnom vremenu, mi smo uspeli da usred opšteg haosa i košmara da izdvojimo jednu malu oazu. Jednu oazu u kojoj smo mi večeras ovde, ali jednu oazu u kojoj smo mi demokrate u Srbiji. I pokušavamo oko sebe da tu oazu proširimo i da cela Srbija bude oslobođena ludila. Ne treba podlegati tom pritisku i toj presiji i reći samo da preživimo, ne treba ništa da se menja, rizično je. Mi smo pokazali da možemo da razgovaramo o svojim unutarstranačkim izborima i da imamo još uvek dovoljno snage i dovoljno energije da razmišljamo i o onim drugim pravim izborima. To je naša snaga to je naš ulog u budućnost. Međutim, time smo samo jedan deo posla obavili. Obavićemo ga u potpunosti ako od sutra, zaboravimo ono što je bilo do danas i ako od sutra krenemo u taj drugi deo posla koji je prirodan, a to je izborna kampanja u Srbiji.

Nije danas ovde niko pobedio i nije niko izgubio. Bila je redovna izborna skupština i ja se nadam da će svaka redovna skupština izgledati ovako, sa više kandidata za svako mesto i da ćemo održati lekciju onima sa sabora i onima sa kongresa, svaki put. Ne samo danas, svaki put ćemo im održati lekciju.

Ali od sutra, počinje prava izborna kampanja. Ja se nadam da će ta energija i taj entuzijazam koji su mnogi uložili u ovu unutarstranačku kampanju nastaviti da traje i od sutra, da će se udvostručiti. Ako se bude udvostručio ja vam garantujem, mi pobeđujemo, pobeđujemo sigurno.

Dugo nas je bio glas, nas kao demokrate, da se delimo pred svake izbore i možda je zato opozicija loše prolazila na tim izborima. Hajde, za promenu da ojačamo pred izbore pa možda će opozicija da pobedi ovoga puta, ja sam siguran da hoće. Moja poruka dakle, od sutra, od ponedeljka, počinje prava izborna kampanja za pravu stvar za Srbiju. U toj Srbiji je Demokratska stranka samo jedan instrument. Ko će držati taj instrument u ovoj operaciji, da li ovaj hirurg ili onaj, nije bitno, bitno je da ta operacija počne. Operacija će početi ako uspemo Srbiju da ubedimo da joj je potrebno ozdravljenje. Za to nam treba velika kampanja, svi vi ste učesnici u toj kampanji, i ja vas molim, nemojte ovo da posmatrate kao završetak jednog posla koga sledi pauza. Nema mira, nema spavanja. Večeras neka svi proslave, ali svi oni koji dobiju vase poverenje posle, treba odmah sutra da krenu kroz Srbiju, ali ovoga puta u kampanju za pobedu na svim izborima koji nas čekaju, na svim izborima od kojih će zavisiti sudbina naše zemlje. Hvala vam što ste bili uporni hvala vam što ste podržali politiku koju sam ja i rukovodstvo stranke vodilo u poslednjih godinu ili dve dana, mislim da niste pogrešili i mislim da ćete u narednom periodu videti da niste pogrešili.